Mindfulness en Communicatie

 

Omgaan met jezelf en de ander

communicatie

Mindfulness en Communicatie biedt een andere insteek op mindfulness. Waar in het stressreductie-programma de nadruk ligt op omgaan met jezelf is de focus hier omgaan met jezelf en de ander. Beide programma’s staan gelijkwaardig naast elkaar.

Samenleven en samenwerken is wellicht het moeilijkste wat er is. Als het over communicatie gaat, zit je met een apart probleem: je doet het met twee. 

Als je aan iemand met communicatieprobleem vraagt: 'Wat zou er moeten veranderen om de relatie weer te verbeteren?', is het antwoord meestal: 'De ander'. Als de ander maar wat liever was, wat meer begrip had, wat beter kon luisteren, wat beter kon praten ...

Op zich is dat antwoord niet eens verkeerd. Misschien zou het inderdaad beter gaan als de ander veranderde. Maar je komt er geen stap verder mee. Filosoferen over hoe de ander zou moeten veranderen is heilloos omdat je de ander nu eenmaal niet kunt veranderen. Dat ligt niet in je macht. 

Deze ontnuchterende vaststelling kan je een hele hoop frustratie besparen. Communicatie is altijd met twee en van die twee heb je er maar één in de hand. Mindfulness en Communicatie gaat over wat je zelf kunt doen. Het is bedoeld om stil te staan bij jezelf, bij jouw rol, bij de bal die wel in jouw kamp ligt.

Deze training bestaan uit drie hele dagen. In de sessies oefenen we met mindfulness-meditatie en doen we  communicatie-oefeningen. 

We beginnen daarbij altijd met goed omgaan met jezelf. Van daaruit exploreren we hoe diezelfde principes spelen tussen mensen. Hoe de andere met jou omgaat en jij met de ander. 

Zoals steeds bij mindfulness vraagt de training een grote eigen inzet. Het echte leren gebeurt tijdens het dagelijkse oefenen thuis. Je oefent iedere dag één kwartier met een geleide of open mindfulness-meditatie. Daarnaast is het de bedoeling om de observatie van de communicatie-oefeningen verder te zetten in je dagelijks contacten en daaruit te leren. 
 

Mindfulness en Communicatie wordt gegeven door Edel Maex.
 

Wanneer 

Drie hele dagen
donderdag 6, 13 en 20 juni 2024

van 9.00 u tot 16.00 u

Waar

ZNA Stresskliniek
In de grote zaal op de 5de verdieping
Site ZNA Sint Elisabeth 
Leopoldstraat, 26
2000 Antwerpen

Kosten 

325 euro

Het programma vormt één geheel en er kan niet per sessie betaald worden. Na de start is geen annulering meer mogelijk. Gemiste sessies kunnen wel in een andere reeks worden ingehaald.

Inschrijven

Je kunt het intakeformulier online invullen.