• professionele vorming

Modules

Module 1: Stille retraite

Stille meditatie is de moeder van alle mindfulnessbeoefening. Niet alle meditatie, ook niet alle boeddhistische meditatie, is echter mindfulness. Daarom wordt in deze retraite in de instructie en begeleiding de nadruk gelegd op wat het hart van mindfulness uitmaakt.

LIteratuur: Dit is de plaats. Over zen, mindfulness en mededogen, Lannoo 2013

Module 2: De vertaling naar de praktijk

Deze bejegeningswijze vertaalt zich naar de praktijk van de zorg. Deze module bestaat uit twee delen.

Deel 1: ontmoeting

Werken met mindfulness in de zorg start bij de relatie tussen de hulpverlener en de hulpvrager. Hier oefenen we met mindfulness als basisvoorwaarde van een helend contact. 

Deel 2: lichaam, denken, voelen

Van daaruit kun je iemand leren om meer mindful om te gaan met het lichaam, met gedachten en met gevoelens. HIer werken we vooral rond geleide meditaties en oefeningen die hierop gericht zijn.

Literatuur: Mindfulness. In de maalstroom van je leven, Lannoo 2006

Module: Kinderen

Mindfulness is bij uitstek iets voor kinderen. Hoe vroeger het een vanzelfsprekende houding wordt in je leven, hoe beter. Deze module is een aanvulling op Module 2 en gaat over specifieke vormen in het werken met kinderen.

Module: Mindfulness en Wetenschap

Mindfulness mag dan wel zijn oorsprong vinden in een contemplatieve context, maar eigen aan het werk met mindfulness is de bereidheid om wat we doen wetenschappelijk te toetsen.
De voorbije jaren is het wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness exponentieel toegenomen. 

In deze module krijgen we niet alleen een overzicht van het recente onderzoek maar gaan we ook in dialoog met de wetenschap. Wat kunnen wij van de wetenschap leren, wat kunnen wij vanuit de ervaring in de praktijk aan de wetenschap bieden?